Op 21 oktober werd namelijk het 10.000e dier van dit jaar opgevangen. Het is een keep, die tegen een raam is gevlogen. Het vogeltje maakt het nu weer prima en kan na een paar dagen weer los.
Het aantal opgevangen dieren vertoont de laatste jaren een sterk stijgende lijn. Bij de start in 1975 werden 30 dieren opgevangen, 25 jaar later rond de 1000, in 2010 4.500, in 2015 6.200, in 2017 7.554 en dit jaar is nu al het aantal van 10.000 bereikt.

Hetty Sinnema, beheerder van De Fûgelhelling heeft wel een verklaring voor de snelle groei.
“Je ziet dat de mensen steeds meer geven om de natuur en daarvoor moeite willen doen. Steeds meer mensen weten ook van het bestaan van De Fûgelhelling en bellen naar de dierenambulances, die in ons werkgebied rijden. De sterke groei van dit jaar komt ook doordat wij nu ook alle vogels van de stad Groningen opnemen.
Wij zijn blij dat wij een grote en goede groep vrijwilligers hebben, die alle werk kunnen opvangen, hoewel, dat moet ik wel zeggen, het in de drukke maanden mei, juni en juli wel erg hectisch is. Wij moeten dan echt alle zeilen bijzetten en alle kooien en dierverblijven zitten in die maanden helemaal vol.”

“In financieel opzicht gaat het nu ook iets beter” zegt voorzitter Henk Marinus.
“Er zijn nu een aantal gemeenten in Friesland en Groningen, die ons, op een of andere manier, structureel steunen. Jammer genoeg zijn die nog maar op vingers van één hand te tellen, maar ik heb goede hoop, dat het aantal groter zal worden.”
Opmerkelijk vindt hij dat er nog geen enkele gemeente uit Drenthe een contract met De Fûgelhelling heeft gesloten, jaarlijks komen uit die provincie rond de 1700 vogels. Een contact met gedeputeerde Jumelet van Drenthe heeft nog geen resultaat opgeleverd.
“De Fûgelhelling is natuurlijk ontzettend blij met zijn donateurs en mensen die eenmalig geld aan De Fûgelhelling geven. Wij hebben hun steun echt nodig.”